Deze namiddag opende Nike de nieuwe Europese Logistieke Campus in Ham (België). De uitbreiding in Ham zorgt ervoor dat Nike zijn activiteiten nu nog efficiënter, flexibeler en duurzamer kan maken. Bovendien verloopt de dienstverlening naar klanten via Nike.com, Nike retail en zijn groothandelspartners in 38 landen voortaan vanuit één centrale locatie.
De fabriek is een voorbeeld wat betreft ecologie en duurzaamheid. “De locaties in Ham is een mooi voorbeeld van hoe duurzame innovatie in de groeistrategie van Nike verweven zit. Dit helpt ons om onze prestaties te maximaliseren terwijl we onze milieu-impact beperkt houden”, verklaart Bert Stevens, Vice President of Supply Chain Operations, Nike Europe.
Modal shift
“We versturen jaarlijks meer dan één miljard pakketten schoenen, kleding of sportuitrusting. Dat vraagt om een zeer flexibele, innovatieve en duurzame supply chain”, zegt Eric Sprunk, Chief Operating Officer van Nike.
De locatie is verbonden met kanalen, treinverbindingen en snelwegen. 99% van alle inkomende containers bereiken het containerpark via het water. Dit ontlast het wegennet met zo’n 14.000 vrachtwagenritten per jaar.
100% hernieuwbare energie
Duurzame innovatie speelde een belangrijke rol in alle ontwikkelingsfases van de nieuwe locatie. Nike’s visie op een koolstofarme, closed-loop toekomst is een essentieel onderdeel van hun groeistrategie. Deze visie komt zowel naar voren in de eerste ontwerpen als in het afgewerkte gebouw.
De Europese Logistieke Campus gebruikt 100% hernieuwbare energie die uit vijf verschillende lokale bronnen gewonnen wordt: wind, zon, geothermisch, hydro-elektrisch en biomassa. Zes windturbines produceren ter plaatse voldoende energie om 5.000 gezinnen van stroom te voorzien. De zonnepanelen op het terrein bedekken een totale oppervlakte ter grootte van drie voetbalvelden.
Meer dan 95% van al het afval dat ter plaatse gecreëerd wordt, wordt gerecycleerd.
Voetpaden rondom de locatie zijn gemaakt van gerecycleerd schoeisel.
De vele ramen, een uniek systeem dat daglicht transporteert en de geautomatiseerde LED-verlichting, halen het elektriciteitsverbruik en de milieu-impact drastisch naar beneden.
Biodiversiteit
Bovendien zorgen ze ook voor een aangename werkplek. De locatie werd zorgvuldig ontwikkeld om uitbreiding in de toekomst mogelijk te maken en tegelijk biodiversiteit te ondersteunen. Zo worden schapen ingezet om het landschap te onderhouden en bijenkorven op het terrein dragen bij aan de biodiversiteit door middel van de bestuiving van bloemen op de site en in de lokale omgeving.
De genodigden waren deze namiddag fel onder de indruk van deze fabriek van de toekomst.
Bron: Intergazet.be (26 mei 2016)