Lokale biodiversiteit
lokale biodiversiteit
Bedrijven klaar voor de toekomst met meer natuur
Onze biodiversiteit, een proces van miljoenen jaren, stort in. Bedrijven en organisaties kunnen met hun terrein substantieel bijdragen aan het bevorderen van de lokale biodiversiteit. Hoe? Dat lees je in deze wegwijzer.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen in een bepaald gebied. De mate van biodiversiteit hangt onder andere af van de bodemvruchtbaarheid, nestgelegenheid en voedselvoorziening.
De omgeving rondom bedrijfspanden kan zodanig worden ingericht dat ze biodiversiteit in onze directe omgeving bevorderen. Minder verharding en het planten van bomen en nectarplanten zijn de belangrijkste ingrediënten.
Waarom biodiversiteit?
Door verstedelijking, versnippering van het landschap en overbemesting zijn ecosystemen verstoord en staat biodiversiteit onder druk. Ook in Nederland. Onze gebouwde omgeving, dus ook de omgeving rondom bedrijfspanden, kan een rol spelen om natuurgebieden te verbinden. Dat is een win-win. De flora en fauna in de natuurgebieden gedijen beter. Het zorgt bovendien voor een gezonde werkomgeving, een verbeterde bedrijfsuitstraling en minder hittestress en wateroverlast.
Wegwijzer bedrijven & lokale biodiversiteit
Aan de slag met biodiversiteit en klimaatadaptatie op je terrein? Kies de optie die bij jouw bedrijf past!
7 tips voor
doe-het-zelvers
Met deze praktische tips kun je met je bedrijf of organisatie zonder risico én tegen lage kosten je bedrijfsterrein biodivers maken.
vergroenen
met je hovenier
Lees hier hoe je met een hovenier je bedrijfsterrein vergroent.
Nieuws
Biodiversiteit een boost geven? Vergroen je bedrijfsterrein
Op de Biodiversiteitstop in Montreal wordt een internationaal verdrag opgesteld met concrete doelen voor biodiversiteitsherstel. “Ook nationaal kun je biodiversiteit bevorderen, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen”, stelt Stimular-adviseur Esther de Groot.
Winnende hoveniersklas scant zelf mee
De klas won deze bedrijfsscan toen Stimular de wegwijzer Lokale biodiversiteit op je bedrijfsterrein lanceerde.
Inspiratiesessie Lokale biodiversiteit – bekijk de video
In deze online inspiratiesessie hoor je hoe je kunt bijdragen aan meer biodiversiteit op je bedrijfsterrein. En maak je kennis met onze nieuwe wegwijzer Lokale biodiversiteit op je bedrijfsterrein.
Stimular vergroent entree kantoor
Sinds kort prijkt er een prachtige geveltuin voor ons kantoorgebouw in hartje Rotterdam. Team Stimular verwijderde stoeptegels en plaatste inheemse plantjes en nectarplanten.
ONDERSTEUNING?
Stimular kan je ondersteunen met het maken van een plan om je bedrijf, organisatie of bedrijventerrein te vergroenen.
Praktijkvoorbeelden
Op weg naar een groen bedrijventerrein
Your Well, Kees Boender (eigenaar) en Minke Bontekoe
Met wat simpele maatregelen je bedrijfsterrein groener maken. Dat laat Your Well zien, die een aantal plantenbakken plaatste bij het bedrijfspand. Eigenaar Kees Boender hoopt dat veel bedrijven hun voorbeeld volgen: "zo werken we samen aan een groene route over Kickersbloem.”
Eén kilometer bedrijfshek om op te eten
Bedrijventerrein Hessenpoort
Op het bedrijventerrein kunnen courgettes, tomaten en boontjes geplukt worden, en in de zomer genieten de medewerkers van hun eigen fruit. Daarnaast is het bedrijventerrein vergroend met geredde kerstbomen.
Inheems bos van 6 m2 maakt groot verschil
Woonzorgcentrum Uiterton, Barteld Oppers, manager Gastvrijheid
Medewerkers, bewoners en buren van woonzorgcentrum De Uiterton maakten een 'Tuiny Forest'. Ouderen kunnen op deze manier op laagdrempelige manier natuur beleven. Bovendien bevordert het bosje de biodiversiteit enorm.
Slechtvalken vinden habitat op kantoorpand
ABN Amro, Jeroen van Maarschalkerweerd
ABN Amro liet op de 22ste verdieping van het hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas een nestkast voor slechtvalken monteren. Dit jaar bracht een paartje voor het tweede jaar op rij jongen groot.
Ondersteuning?
Stimular biedt maatregelen en tips aan die bedrijven en organisaties kunnen gebruiken om biodiversiteit te vergroten.