Beschrijving
Een gasgestookte HR- (hoogrendements-) boiler is een energiezuinig alternatief voor een gasgestookte conventionele boiler.
Aardgas is een eindige bron en draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor een verwarmingssysteem zonder aardgas of een hybride-systeem dat het aardgasverbruik flink vermindert. Zie ook de maatregel Duurzame warmte. Als je toch gebruik wilt maken van een aardgasgestookt systeem lees je hieronder meer.
Bij een conventionele boiler bedraagt de temperatuur van de rookgassen circa 200 °C, terwijl dit bij een goed functionerende HR-boiler soms 40 °C is. Met name de waterdamp in de rookgassen bevat veel warmte. Een HR-boiler heeft daarom een rookgascondensor in het rookgaskanaal. Hiermee wint een HR-boiler warmte terug via condensatie van de waterdamp. Een HR-boiler is dan ook te herkennen aan de condensafvoer. Een HR-boiler kan tot circa 15% extra warmte uit de rookgassen halen.
Toepasbaarheid
Een gasgestookte hoogrendementsboiler (HR-boiler) is toepasbaar als vervanging van een conventionele gasgestookte boiler daar waar condensafvoer mogelijk is.
Milieu aspecten
Deze maatregel bespaart zo’n 20% gas. Een HR-boiler (solo warmwaterbereider, dus niet gecombineerd met centrale verwarming) heeft een minimaal rendement van 70%. Boilers zonder HR-keur hebben een rendement van minimaal 45%.
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Een HR-boiler van 100 liter kost circa € 3.000.
De direct gasgestookte hoogtemperatuur tapwaterboiler staat op de Energielijst (2023, code 220115) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2023) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor warmtapwaterinstallaties zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek onderhouden van kranen, keerkleppen en warmtapwatervoorzieningen. Zie tip Onderhoud kranen en warmwatertoestellen.
- Verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60°C.
Andere tips over warm tapwater
- DoorstroomÂÂapparatuur i.p.v. close-in boiler voor warm tapwater
- Productie warm tapwater afstemmen op behoefte
- Productie warm tapwater op afnamepunt
- Aparte voorziening voor warm tapwater
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst