Beschrijving
Let bij de aankoop van een mobiel werktuig op schone en zuinige modellen.
Schone mobiele werktuigen
- Voor de motoren van mobiele werktuigen gelden EU-richtlijnen met normen voor de maximale uitstoot van luchtverontreiniging per vermogensklasse. Er is sprake van invoering in vier fasen van steeds strengere emissienormen. In fase IIIB worden de emissie normen voor fijnstof aangescherpt. Dan wordt een reductie van 93% voor fijn stof bereikt ten opzichte van mobiele werktuigen die voldoen aan tier/stage IIIA. Door nu schonere werktuigen aan te schaffen, boek je dus een aanmerkelijke milieuwinst.
- Mobiele werktuigen met andere brandstoffen dan diesel zijn nog schoner. Voorbeelden zijn Heftrucks op elektriciteit of LPG of elektrische veeg-/zuigmachines.
- Full-electric of hybride machines zijn voor meerdere toepassingen in ontwikkeling (bijv. graafmachines en heimachines). Uit een rapport van onderzoeksbureau SGS Search blijkt dat elektrische werktuigen goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan werktuigen met dieselmotor. Het onderzoek laat zien dat elektrische mobiele werktuigen met voedingskabel aan het elektriciteitsnet 30 tot 50% lagere operationele kosten hebben en 50 tot 90% lagere CO2-emissies dan de fossiel aangedreven varianten. Ook zijn de kosten (Total Cost of Ownership, TCO) van elektrische apparatuur lager dan de kosten van dieselaangedreven apparatuur. Zowel hybride machines als apparatuur met een netaansluiting besparen (tien)duizenden euro’s per jaar. De MKI (MilieuKostenIndicator) van zowel materieel met een voedingskabel als vol-elektrische apparatuur met een accupakket, is 50 tot 70 procent lager. Door groene stroom te gebruiken voor de werktuigen, wordt er nog eens 15 tot 20 procent van de belasting op het milieu verlaagd. Daarnaast is de elektromotor in verhouding tot verbrandingsmotoren aanzienlijk stiller, wat betekent dat omwonenden tijdens GWW-projecten minder geluidsoverlast ervaren. (bron: SKAO)
Zuinige mobiele werktuigen
- Kies voor een zo klein mogelijk motorvermogen. Werktuigen met een kleiner motorvermogen zijn goedkoper in aanschaf en zuiniger in gebruik.
- Er zijn aanzienlijke verschillen in het brandstofverbruik van mobiele werktuigen. Bij graafmachines bijvoorbeeld meer dan 30% tussen verschillende merken. Overigens verschilt de productiviteit net zo veel, en is het niet zo dat energiezuinig leidt tot lagere productiviteit! Helaas is er geen normering en standaard test- / meetmethode voor (de productiviteit en) het brandstofgebruik van mobiele werktuigen. Je moet jouw keuze dus baseren op informatie van fabrikanten, eventueel ondersteund door testen uit bijvoorbeeld vakbladen.
Ombouwen rupskraan: van diesel naar waterstof
Van Adrighem
Verhuurder en verkoper van zwaar en mobiel materieel Van Adrighem ging op zoek naar emissievrije oplossingen. Klimaatneutraal werken is nu binnen bereik.
Toepasbaarheid
Bij aanschaf, vervanging of onderhoud van een mobiel werktuig.
Op www.machinevergelijker.nl kan je zoeken welke types beschikbaar zijn.
Milieu aspecten
Nieuwe mobiele machines zijn schoner en zuiniger. Er zijn grote verschillen in emissies en brandstofgebruik.
Oudere motoren zorgen voor veel meer luchtvervuiling dan nieuwere motoren. Zo stoot een werktuig van 9 jaar oud al snel 3 keer meer NOx en de helft meer fijnstof uit. Zelfs bij goed onderhoud zijn de emissies ruim 60% hoger dan bij nieuwe voertuigen.
Financiële aspecten
- Nieuwe mobiele werktuigen zijn zuiniger en hebben daardoor lagere brandstofkosten.
- Bij vervroegde afschrijving: investeringskosten voor nieuwe machines.
- Sommige emissiearme, milieuvriendelijke en elektrische of hybride mobiele werktuigen staan op de milieulijst. Deze komen in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen)
- Daarnaast zijn er regelmatig subsidies die in tranches open gaan (bijvoorbeeld de SSEB). Raadpleeg de website van het RVO voor de laatste subsidies op dit gebied.
Aanvullende informatie
De overheid stimuleert via het duurzaam inkoopbeleid het gebruik van schone mobiele werktuigen. Daarbij houdt zij er rekening mee, dat bedrijven niet op korte termijn alleen schone mobiele werktuigen zullen hebben. Houd er echter wel rekening mee dat je oude(re) mobiele werktuigen t.z.t. misschien niet meer kan inzetten bij werkzaamheden voor de overheid. Met de MVI-criteriatool (productgroep: Mobiele werktuigen uitbesteding) van de Rijksoverheid vind je informatie over duurzaam inkopen. MVI staat voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.
Bron:
- Schone lucht voor de bouw! Stichting Natuur en Milieu
- Criteria duurzaam inkopen uitbesteden mobiele werktuigen, RVO
- Longread: Waarom de GWW-sector baat heeft bij elektrificatie, SKAO