Provincie Zuid-Holland ondersteunt eigenaren van maatschappelijk vastgoed met een kleine vastgoed portefeuille bij de verduurzaming van hun gebouwen. De regeling heet “Ontzorgingsprogramma’s verduurzaming maatschappelijk vastgoed”. Stimular helpt de vastgoedeigenaren bij het opstellen van routekaarten en het uitvoeren van maatregelen.
Doelgroepen ontzorgingsprogramma
Stimular heeft het afgelopen jaar 40 organisaties op weg geholpen met verduurzamen van het vastgoed:
- 10 scholen
- 4 gemeentelijke organisaties
- 10 zorginstellingen voor ouderen, gehandicapten en ggz
- 16 eerstelijnszorg instellingen (waaronder tandartsen en huisartsen)
Routekaart duurzaam vastgoed
Bijna alle deelnemers hebben inmiddels een CO2-routekaart. Zij hebben daarmee inzicht in de maatregelen tot 2030 en voor de langere termijn. De routekaart laat zien welke maatregelen op korte termijn uitgevoerd moeten worden (bijvoorbeeld erkende maatregelen) en welke maatregelen nodig zijn om aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te voldoen. Ook wordt helder wat niet nuttig is en hoe maatregelen op een slimme manier gecombineerd kunnen worden.
Niet alle maatregelen hoeven gelijk uitgevoerd te worden: de routekaarten sluiten zoveel mogelijk aan op de natuurlijke momenten, zoals deze ook in de MJOP’s staan. Als kozijnvervanging in 2030 gepland staat, kan ook direct beter isolerend glas worden geplaatst.
De routekaart zorgt ook voor de juiste volgorde: het is niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen, als twee jaar later de dakbedekking vervangen moet worden. En om een warmtepomp mogelijk te maken, is soms eerst extra isolatie nodig.
Duurzame maatregelen uitvoeren
Diverse deelnemers hebben inmiddels ook maatregelen uitgevoerd of in voorbereiding. Stimular ondersteunt de uitvoering van maatregelen door mee te kijken naar offertes en de financiering.
Meerdere scholen zijn bezig met het aanpassen van de ventilatie, waarbij zij tegelijkertijd het binnenklimaat verbeteren en energie besparen. De School met de Bijbel in Nieuw-Beijerland vervangt de ventilatie en neemt daarbij gelijk het verledden van de verlichting en het plaatsen van zonnepanelen mee. Ook de ds. G.H. Kerstenschool in Ridderkerk is bezig met het vervangen van verlichting.
De warmtepomp begint ook een populaire maatregel te worden. De Haagse Duinoordschool plaatst een warmtepomp bij de cv-ketel (een zogenaamde hybride warmtepomp) en Huisartsenpraktijk Özveren in Rotterdam is bezig met de aanbesteding voor een warmtepomp die de cv-ketel vervangt. Sommige deelnemers, zoals zorgorganisatie Cavent in Oud-Beijerland, gaan zelfs voor complete renovatie van een gebouw (in dit geval De Kruidentuin).
Subsidies en financiering
De ontzorging bestaat ook uit hulp bij financiering. Stimular heeft meerdere scholen geholpen met een SUVIS-subsidieaanvraag, voor het verbeteren van de ventilatie. Ook is namens enkele deelnemers een aanvraag gedaan voor DUMAVA-subsidie voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.
Organisaties die zelf onvoldoende middelen hebben om de resterende kosten te financieren worden binnen het ontzorgingsprogramma geholpen met het organiseren van financiering.
Quick-wins verduurzamen
De focus in de routekaarten ligt bij de grote energiemaatregelen. Toch zijn vaak ook nog een aantal quick-wins mogelijk: maatregelen die vrijwel niets kosten en direct een besparing opleveren. Mooi meegenomen met de huidige energiekosten. Zo kregen deelnemers ook adviezen die zij snel konden uitvoeren, zoals TL-verlichting door led vervangen, beter inregelen van de verwarming, radiatoren uitzetten in ruimtes die weinig worden gebruikt en close-in boilers uitzetten in ruimtes waar helemaal geen warm water wordt getapt.