Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Isoleer koel- en vriescel

Isoleer koel- en vriescel


Beschrijving: waarom isolatie?

Het energieverbruik van een koel- of vriescel wordt voor een belangrijk deel bepaald door de isolatie van de cel. Wanneer de isolatielaag twee keer zo dik wordt, neemt het energieverlies met de helft af.

Onderzoek voor een bestaande koel- of vriescel, waarvan de bouwkundige staat niet optimaal is, of herisolatie of uitbreiding van de isolatie de moeite waard is. Spoor warmtelekken op met infraroodopnamen in de cel. Specifieke lekken (bijv. gaten voor doorvoeringen of ontbrekende isolatie) kunnen gericht worden gerepareerd.

Extra isolatiemateriaal kan binnen de bestaande cel of aan de buitenzijde aangebracht worden. De eenvoudigste oplossing is het isoleren van een koel- of vriesinstallatie met PUR. Daarnaast kan een ander isolatiemateriaal worden gebruikt, dat eventueel van een afwerkplaat (koelcel panelen) wordt voorzien. Vocht mag niet in de isolatieschil van de koelcel trekken. Daarom moet het materiaal dampdicht zijn afgewerkt. Pas isolatiemateriaal met een Rd van 6,0 m2K/W toe.

Toepasbaarheid isolatie van koel- en vriescel

Deze maatregel is van toepassing op oudere koel- en vriesinstallaties die slecht geïsoleerd zijn. In bestaande situaties moet de plaatsing zorgvuldig gebeuren door een professionele installateur, in verband met hygiëne en het voorkomen van condensvorming.

Bij nieuwbouw zijn deze maatregelen altijd toepasbaar.

Milieu aspecten

Bij een vriescel is sprake van een temperatuurverschil van 39 °C (verschil tussen vriescel van -18 °C en omgeving van 21 °C). Bij een koelcel is het temperatuurverschil 17 °C (verschil tussen 4 °C en 21 °C). Vergelijk dit eens met een woning die in het stookseizoen gemiddeld een temperatuurverschil van 14 °C heeft tussen binnen en buiten. Bedenk daarbij hoe goed een woning tegenwoordig is / wordt geïsoleerd!

Na-isoleren bespaart in een koelcel van 40 m2 (Rd voor 0,5, Rd na 6,0 m2K/W) jaarlijks 4.300 kWh (bron: EML 2023).

Kies bij PUR voor met HFO’s of water als blaasmiddel. HFK’s zijn zeer milieubelastend. Lees verder bij “Milieucentraal”: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolatiemateriaal-kiezen/#afraders. Stimular raadt gespoten PUR af: als het niet correct wordt aangebracht, komen er langere tijd ongezonde stoffen vrij.

Financiële aspecten

De investering en terugverdientijd zijn afhankelijk van de oplossing, grootte en het type koel- of vriescel. Bij het plaatsen van een nieuwe koel- of vriesinstallatie zijn de meerkosten vaak minimaal. Na-isoleren kost per 40 [m^2^] € 950 (materiaal) + € 650 (arbeid). Deze maatregel verdient zich binnen vijf jaar terug. Bron: EML 2023. Hierbij is gerekend met € 0,21 per kWh en € 1,16 per m3 aardgas (excl. BTW).

Opsporing van warmtelekken met een infraroodcamera kost minimaal € 680.

Aanvullende informatie

Erkende maatregel voor energiebesparing

De Omgevingswet schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen (met een terugverdientijd van 5 jaar of minder) uit te voeren. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO downloadt je de volledige Erkende maatregelenlijst met de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Zo moeten installaties goed ingeregeld, beheerd en onderhouden worden. Dit heet doelmatig beheer en onderhoud (DBO). Daarom heeft de overheid in iedere erkende energiemaatregel aangegeven welke DBO-actie nodig is om de maatregel optimaal te laten functioneren. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bron: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

Milieuthema's

  • Elektriciteit ,

Processen

  • faciliteit: koelcellen ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
FD7
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Cultuur - podia ,
  • Detailhandel - supermarkten ,
  • Detailhandel - overig ,
  • Handel en distributie ,
  • Landbouw - land- en tuinbouw ,
  • Landbouw - veeteelt ,
  • Recreatie - overig ,
  • Sport - zwembaden ,
  • Sport - overig ,
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular