Beschrijving
Verminder transport door minder frequent te beleveren in combinatie met grotere zendingen per afleveradres. De afgelopen decennia hebben veel bedrijven de gemiddelde zendingsomvang zien teruglopen door een toename van de beleveringsfrequentie. Just in Time concepten en e-business hebben deze trend versterkt. Veel bedrijven beleveren een groot deel van hun afnemers meerdere malen per week of zelfs per dag, terwijl deze behoefte bij afnemers niet altijd aanwezig is. Veel afnemers hechten meer belang aan leverbetrouwbaarheid dan aan leverfrequentie en levertijd.
Het aantal leveringen kan worden verminderd door:
- Buiten-voorraad situaties reduceren, zodat de order in een keer kan worden uitgeleverd
- Kleinere afnemers beleveren via een distributeur die de zending kan combineren met andere producten
- Afnemers stimuleren (bijv. financiële prikkel) om minder frequent en in grotere hoeveelheden te bestellen, bijv. volle auto of hele pallet
Toepasbaarheid
Het reduceren van de beleveringsfrequentie is in veel sectoren toepasbaar. Bij kort houdbare producten (kranten, bloemen, etc.) en tijdkritische producten (medicijnen, etc.) zijn de mogelijkheden beperkt.
Het reduceren van de leverfrequentie kan leiden tot weerstand bij afnemers en conflicteert met de trend naar frequentere en snellere levering. Het is dus van belang dat afnemers openstaan voor aanpassing van de leverfrequentie en daar eventueel ook zelf van profiteren.
Milieu aspecten
De kilometerreductie is afhankelijk van veel factoren en kan variëren van 4 tot 20%. De brandstofreductie ligt enigszins lager dan de kilometerreductie door een gemiddeld hogere belading.
Enkele bepalende factoren zijn:
- zendingsomvang: de besparingspotentie stijgt bij een kleinere zendingsomvang;
- beladingsgraad: de besparingspotentie stijgt bij een lagere beladingsgraad;
- uitbesteding: de besparingspotentie stijgt bij uitbesteed vervoer;
- beleveringsfrequentie: de besparingspotentie stijgt bij een hoge frequentie.
Financiële aspecten
Nader te bepalen.
Bron: Digiscan Logistiek, 2008