Beschrijving
Grote, hoge ruimtes worden vaak verwarmd met luchtverwarmers (ook wel luchtverhitters, heaters). Kies bij vervanging van de oude luchtverwarmers voor zuinige HR-luchtverwarmers. Deze gebruiken minder gas dan een conventionele luchtverwarmers voor het produceren van dezelfde warmte.
Aardgas is een eindige bron en draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor een verwarmingssysteem zonder aardgas of een hybride-systeem dat het aardgasverbruik flink vermindert. Zie ook de maatregel Duurzame warmte. Als je toch gebruik wilt maken van een aardgasgestookt systeem lees je hieronder meer.
Er bestaan direct en indirect gestookte luchtverwarmers. De keuze hangt af van de situatie en warmtevraag. Indirect gestookte luchtverwarmers zijn aangesloten op de cv-installatie. Direct gestookte luchtverwarmers hebben een eigen brander. Het aardgas wordt ter plekke verbrand.
Let op dat de capaciteit van de verwarming wordt aangepast op de omvang en isolatiegraad van de te verwarmen ruimte. Een overgedimensioneerde luchtverwarmer leidt tot onnodig warmteverlies via de ventilatie.
Er zijn ook luchtverwarmers die een indirect gestookte luchtverwarmer combineren met een ondersteuningsventilator (zie tip Ondersteuningsventilator in hoge ruimtes).
Toepasbaarheid
Bij vervanging van het verwarmingssysteem in hoge ruimten en hallen. Als niet de hele ruimte, maar alleen enkele vaste werkplekken verwarmd hoeven te worden, is stralingsverwarming mogelijk efficiënter.
Denk al vroegtijdig na over de vervanging van een luchtverwarmer die ouder is dan 10 à 15 jaar. De luchtverwarmer gaat altijd kapot wanneer warmte nodig is. Je hebt dan waarschijnlijk weinig tijd om energiezuinige alternatieven te onderzoeken.
Milieu aspecten
De besparing van de HR-luchtverwarmers ten opzichte van een traditioneel systeem is circa 15% van het jaarlijks gasverbruik.
Financiële aspecten
Een HR-heater kost gemiddeld € 100 per kW. De meerinvestering ten opzichte van niet-HR-luchtverwarmers zijn ongeveer € 25 per kW. Kosten zijn incl. gemiddelde installatiekosten voor condensafvoer en mogelijk voor aanpassingen van de rookgasafvoer. Weet je het vermogen niet, dan kan je dit schatten: een heater gebruikt ongeveer 130 m3 aardgas per kW per jaar.
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
De jaarlijkse besparing is ongeveer 15% op het gasverbruik van de heater.
Direct gasgestookte HR-luchtverwarmers voor ruimten hoger dan 4 meter staan op de Energielijst (2022, code 210102) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2022) van het investeringsbedrag (inclusief montage) ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor ruimteverwarming zijn de DBO-maatregelen:
- Controleren en vastzetten van de (thermostatisch) radiatorknoppen in openbare ruimten.
- Controleren en verwijderen van obstakels bij radiatoren die de warmteafgifte beperken. Zie tip Verbeter warmteafgifte door radiatoren.
- Waterzijdig inregelen van de radiatoren van de verwarmingsinstallaties. Zie tip Waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallatie.
- Controleren instellingen van de frequentieregeling cv-pomp.
- Controleren instellingen bedrijfstijden. Zie tip Zet verwarming lager of uit.
- Controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte). Zie tip Juiste instelling van de stookgrens.
- Controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte). Zie tip Pas temperatuur cv-water aan aan het seizoen.
- Controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren).
- Controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers). Zie tip Temperatuursensoren klimaatinstallatie op de juiste plaats.
- Controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging). Zie tip Juiste nachttemperatuur.
- Periodiek onderhouden van de stookinstallatie.
- Verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 graden Celsius.
- Controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmteafgifte. Zie tip Controleer structureel functioneren van de cv-regeling.
- Voorkomen van een gelijktijdige verwarming en koeling van een ruimte door middel van het instellen van een ‘dode zone’ tussen koelen en verwarmen. Zie tip Stel een dode zone in tussen koelen en verwarmen.
Bronnen: Servicepunt Energie-efficiënt ondernemen, Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst