Beschrijving
‘Klimaatneutraal’ betekent dat dat er geen negatieve effecten zijn op het klimaat, dat wil zeggen dat de uitstoot van CO2 (en andere broeikasgassen) nul is. Het einddoel van klimaatneutraal ondernemen is dat de uitstoot van CO2 (en andere broeikasgassen) bij bedrijfsactiviteiten gereduceerd is tot nul. Omdat dit op korte termijn lastig is te realiseren kan tussentijds de resterende CO2-uitstoot van bedrijfsactiviteiten extern (buiten het bedrijf) worden gecompenseerd.
De start van klimaatneutraal ondernemen is het bepalen van de CO2-uitstoot: een CO2-footprint. De emissies die je hierbij meeneemt, hangen af van wat je klimaatneutraal wilt maken: jouw hele bedrijf, één locatie, het gebouw of het product of de dienst die je levert. Zo worden er bij een klimaatneutraal product andere emissies meegenomen dan bij een klimaatneutraal gebouw of een klimaatneutrale organisatie. Je energieverbruik van het bedrijfspand wordt altijd meegenomen. In sommige branches is het van belang ook andere bronnen mee te nemen, zoals de uitstoot van methaan bij mestopslag of de lekkage van koudemiddelen uit koelsystemen. De Milieubarometer is een praktische tool om de CO2-uitstoot van jouw bedrijf te bepalen. Voor het klimaatneutraal maken van een product is een levenscyclusanalyse (LCA) nodig, waarin ook de CO2-uitstoot van gebruikte grondstoffen meegerekend worden.
Na het bepalen van de afbakening en de CO2-footprint ga je aan de slag met het reduceren van de CO2-uitstoot met als doel deze op nul te krijgen. Meer daarover lees je in de wegwijzer Klimaatneutraal ondernemen van Stimular.
ArenA icoon voor energietransitie
ArenA, Henk van Raan (chief innovation officer en directeur facilitymanagement)
"Uiteraard zorgden we er voor om het elektriciteitsverbruik terug te dringen. Dankzij stadswarmte konden we onze gasgestookte ketels uitfaseren, evenals de koelmachines. De zonnepanelen kunnen ongeveer 10 procent van de elektriciteitsvraag van het stadion voorzien."
Toepasbaarheid
Voor iedereen toepasbaar.
Milieuaspecten
Door klimaatneutraal ondernemen draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is van groot belang voor een stabiel klimaat. Kies voor inkoop van echte groene stroom en voor CO2-credits met een keurmerk, dan draag je werkelijk bij aan vermindering van CO2-uitstoot. Wees andersom ook kritisch wanneer de term klimaatneutraal wordt gebruikt door anderen: onderzoek hoe de term geïnterpreteerd is en of zaken als de inkoop van groene stroom en CO2-credits niet overgewaardeerd worden.
Financiële aspecten
- Veel energiebesparende maatregelen verdienen zich binnen 5 jaar terug, waarmee ze wettelijk verplicht zijn.
- Ook zelf opwekken van duurzame energie verdient zich steeds sneller terug. De terugverdientijd kan worden verkort door samen met andere bedrijven op grote schaal duurzame energie op te wekken. Om de doelen van het internationale klimaatakkoord in Parijs te halen is het nodig om alle maatregelen te nemen die zich binnen de levensduur van de maatregel terugverdienen. Er zijn diverse subsidies voor opwekking van duurzame elektriciteit of duurzame warmte.
- Technische voorzieningen voor CO2-emissiereductie in scope 1 bij bestaande processen die voortvloeien uit een emissiereductieplan staan op de Energielijst (2023, code 270302) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2023) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
- Inkoop van groene stroom kost gemiddeld enkele procenten meer dan de inkoop van grijze stroom.
- De kosten voor compenseren van CO2-uitstoot met Gold Standard credits bedragen circa € 10 per ton CO2 (2017). Voor een kantoor met 100 medewerkers is dat ongeveer € 2.100.
Aanvullende informatie
Lees verder op www.stimular.nl/klimaatneutraal.
Bron: Stichting Stimular