Beschrijving
Apparaten die elektriciteit gebruiken (zoals verlichting, server of compressor), produceren warmte. Hierdoor kan, meestal buiten het stookseizoen, warmteoverlast ontstaan. De meest energie efficiënte oplossing is om de warmte te voorkomen door apparaten uit te schakelen of zuinigere apparaten aan te schaffen. Als dit niet mogelijk / wenselijk is, kies dan voor mechanische afzuiging van de warmte bij de bron. Zo verminder je de behoefte aan elektrische koeling en/of voorkom je dat elektrische koeling nodig is.
Toepasbaarheid
Toepasbaar bij ruimten met een of meerdere apparaten met een hoge warmteproductie en daarmee een te hoge binnentemperatuur. Bijvoorbeeld een serverruimte, een keuken, een kopieerhok of een ruimte met compressoren.
Milieuaspecten
Een apparaat dat - buiten het stookseizoen - 1.000 kWh verbruikt, levert 1.000 kWh warmte op. Om deze warmte weg te koelen gebruikt een split-unit (airconditioning) zo’n 500 kWh (vuistregel: circa 50% van de weggekoelde warmte). Mechanische afzuiging, oftewel een ventilator, gebruikt maximaal 100 kWh. Je bespaart dus 400 kWh.
Financiële aspecten
Als nog een keuze gemaakt moet worden tussen elektrische koeling of mechanische ventilatie bij de bron dan is de tweede optie veel goedkoper. De kosten voor het plaatsen van een ventilator en afvoerkanaal zijn afhankelijk van de situatie, maar in de meeste gevallen vele malen lager dan voor een split-unit. Ook de elektriciteitskosten zijn veel lager.
Als gekozen wordt voor het plaatsen van mechanische afzuiging bij de bron terwijl er al ruimtekoeling (airco of topkoeling) is, dan verdient deze maatregel zich binnen 5 jaar terug.
Aanvullende informatie
- Zet apparaten die veel warmte produceren bij elkaar in een ruimte. Zo maak je het makkelijk de warmte bij de bron af te zuigen.
- ’s Winters levert de apparatuur juist een nuttige bijdrage aan de verwarming van het gebouw. Schakel de bronafzuiging uit óf blaas de warme lucht met een flexibele kap op de luchtafvoer direct in een naastgelegen te verwarmen ruimte.
- Zie ook maatregel Vrije koeling voor de serverruimte.
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Bron: Infomil, Stichting Stimular, ###text:ELM23###