Beschrijving
Circulatiepompen in verwarmingsinstallaties draaien vaak het hele jaar door. Door pompschakeling is de pomp alleen in bedrijf als dit nodig is. Bij langdurige stilstand (veelal in de zomer) wordt de pomp af en toe ingeschakeld om vastzittende waaiers te voorkomen. Door schakeling (en/of eventueel toerenregeling) van de circulatiepomp(en) op tijd, temperatuur en/of druk wordt het warmwater debiet aangepast aan de warmtebehoefte.
Toepasbaarheid
Toepasbaar bij conventionele of VR-ketels zonder optimaliseringsregeling. Installaties met optimaliseringsregeling en HR-ketels hebben meestal een ingebouwde pompschakelaar.
Toepasbaar bij vloerverwarmingssystemen.
Milieu aspecten
Minder elektriciteitsgebruik door de circulatiepomp van het verwarmingssysteem en/of de vloerverwarming. Ook minder gasverbruik door de CV-ketel.
Financiële aspecten
De investering ligt tussen € 40,‐ en € 70,‐. De besparing bedraagt maximaal ca. 60% op de pompenergie (200 tot 250 kWh) en tot 180 m3 aardgas per jaar. De terugverdientijd is korter dan 2 jaar.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor ruimteverwarming zijn de DBO-maatregelen:
- Controleren en vastzetten van de (thermostatisch) radiatorknoppen in openbare ruimten.
- Controleren en verwijderen van obstakels bij radiatoren die de warmteafgifte beperken. Zie tip Verbeter warmteafgifte door radiatoren.
- Waterzijdig inregelen van de radiatoren van de verwarmingsinstallaties. Zie tip Waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallatie.
- Controleren instellingen van de frequentieregeling cv-pomp.
- Controleren instellingen bedrijfstijden. Zie tip Zet verwarming lager of uit.
- Controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte). Zie tip Juiste instelling van de stookgrens.
- Controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte). Zie tip Pas temperatuur cv-water aan aan het seizoen.
- Controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren).
- Controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers). Zie tip Temperatuursensoren klimaatinstallatie op de juiste plaats.
- Controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging). Zie tip Juiste nachttemperatuur.
- Periodiek onderhouden van de stookinstallatie.
- Verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 graden Celsius.
- Controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmteafgifte. Zie tip Controleer structureel functioneren van de cv-regeling.
- Voorkomen van een gelijktijdige verwarming en koeling van een ruimte door middel van het instellen van een ‘dode zone’ tussen koelen en verwarmen. Zie tip Stel een dode zone in tussen koelen en verwarmen.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst