Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Good housekeeping in horeca

Good housekeeping in horeca


Beschrijving

‘good housekeeping’- of gedragsmaatregelen leidt tot energie- en waterbesparing. Ook worden op deze manier kosten bespaard. Een aantal voorbeelden voor horeca staat hieronder vermeld.

De overheid heeft voor de erkende maatregelen voor energiebesparing ook good housekeeping maatregelen vastgesteld. Zie voor meer informatie maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

De maatregelen hieronder en de DBO-maatregelen overlappen een klein beetje.

  • Schakel apparatuur die je niet gebruikt uit en controleer schakelklokken.
    Zie de tips Verminder sluipverbruik, Voorkom onnodig verwarmen etc. op vrije dagen, Zet apparatuur uit buiten werktijd, Zet kopieerapparaten en printers uit buiten werktijd, Zet dranken- en vendingsautomaten uit buiten werktijd.
  • Productkoeling
    • Houd producten die geen koeling behoeven, zoals uien, eieren en brood, buiten de koeling.
    • Zet koelmeubelen die langdurig niet worden gebruikt uit. Deze kunnen dan bij een druktepiek (bijvoorbeeld een feest) tijdelijk worden aangezet. Zie maatregel Goed onderhoud en slim gebruik van koelkasten en kleine koelmeubelen.
    • Plaats geen warme producten in de koelruimte. Het afkoelen van warme producten kost extra energie en veroorzaakt een onnodige belasting voor de koeling. Door de warme lucht is ook de ijsafzetting op de verdamper groter, waardoor het rendement daalt en het energieverbruik toeneemt.
    • Vervang versleten deurrubbers van koel- en vriescel
  • Keuken
    • Gebruik apparaten zoals de vaatwasmachine en de wasmachine alleen als ze echt vol zijn.
    • Maak optimaal gebruik van besparende wasprogramma’s.
    • Verwijder etensresten van servies voor het afwassen en week servies en bestek voor, waardoor het afwaswater minder vaak ververst hoeft te worden of een minder zwaar programma hoeft te worden gedraaid.
    • Door gebruik te maken van gesloten (hoge druk)pannen, zijn de bereidingen sneller klaar en wordt er bespaard op het gas- of elektriciteitsgebruik.
  • Bar (horecadeel)
    • Let bij het tappen op tapverliezen. Deze zorgen voor onnodig verlies van grondstoffen en vuiler afvalwater. Bij onervaren personeel kan het een oplossing zijn om een computergestuurde tapinstallatie aan te schaffen.
    • Gebruik een automatische water- en zeepdispenser voor de spoelbak om het waterverbruik te verminderen. Dit systeem kan jaarlijks 70%, tot zo’n 240 m³ water, besparen en verbruikt daarbij slechts enkele kWh per jaar.
  • Schoonmaken
    Door gebruik te maken van biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen zal de samenstelling van het te lozen water verbeteren. Deze reinigingsmiddelen mogen echter niet minder effectief zijn dan klassieke middelen om de noodzakelijke hygiëne te bewerk stellingen. Zie ook maatregel Maak milieuvriendelijk schoon.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is algemeen toepasbaar.

Milieu aspecten

Een besparing tot 5% energie en water is veelal eenvoudig te realiseren.

Financiële aspecten

Good housekeeping maatregelen zijn over het algemeen kosteloos. Een goede implementatie ervan vereist wel de inzet van alle medewerkers.

In scans die Stichting Stimular bij sportverenigingen uitvoerde was de besparing op energie (elektra en gas) samen gemiddeld € 475, dus alleen door good house keeping / quick-wins).

Aanvullende informatie

Een belangrijk onderdeel bij de uitvoering is het structureel bijhouden van energie- en waterverbruik en het maken van een verbruiksanalyse. Zie maatregel Registreer milieugegevens en bepaal je milieuscore.

Bron: Infomil, Aquafox

Milieuthema's

  • Elektriciteit ,
  • Brandstof & warmte ,
  • Water & afvalwater ,

Processen

  • faciliteit: kantine en (groot)keuken ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Cultuur - musea ,
  • Cultuur - podia ,
  • Cultuur - overig ,
  • Kantoren ,
  • Onderwijs ,
  • Recreatie - congreslocaties ,
  • Recreatie - hotels ,
  • Recreatie - restaurants en cafés ,
  • Recreatie - overig ,
  • Sport - zwembaden ,
  • Sport - overig ,
  • Zorg - ziekenhuizen ,
  • Zorg - zorginstellingen ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular