Beschrijving
Via garagedeuren en transporttoegangen gaat over het algemeen veel warmte (en soms koude) verloren. Ook ontstaat er warmteverlies door dwarsventilatie/ tocht wanneer tussendeuren geopend zijn en koude buitenlucht aan de ene kant van het gebouw binnenkomt en warme lucht aan de andere kant het gebouw verlaat.
Hoe groter de deuropening, hoe groter de tocht en daarmee het warmteverlies. Plaats, om tocht te beperken, in of naast grote transport- of garagedeuren een kleine loopdeur als toegang voor personen. Medewerkers zullen de loopdeur snel gebruiken, omdat die makkelijker in gebruik is en grote transport- of garagedeuren vaak tijd nodig hebben om te openen.
Toepasbaarheid
Bij schuif- en overheaddeuren. Als er door medewerkers veel in- en uitgelopen wordt.
Milieu aspecten
Er wordt bespaard op het energieverbruik voor ruimteverwarming of -koeling. Deze besparing is afhankelijk van de ligging (winddruk op de gevel), binnentemperatuur en gebruikspatroon. Bij een verwarmde hal kan de besparing oplopen tot 2.000 m3 aardgas per jaar per deur.
Financiële aspecten
De meerprijs van een geïntegreerde loopdeur in een industriële deur bedraagt ca. € 700. De terugverdientijd in de autobranche is 1 tot 4 jaar, in handel en distributie 1 tot 8 jaar.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Bron: Infomilhttps://www.milieubarometer.nl/admin/tips/tip/?q=%22%23%23%23+%23%23%23text%3Adbo%22&o=-7.3