Ga naar de inhoud
  • 010 - 238 28 28
  • mail@stimular.nl

Volg ons:

Linkedin
Milieubarometer
stimular-logo
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons

Zoeken

Wat kunnen wij voor je vinden?

CONTACT
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
  • Home
  • Samen met Stimular
    • Bedrijven & organisaties
    • Branches & beleidsmakers
    • Cursussen duurzaamheid
  • Doe-het-zelf
    • Maatregelen
    • Hulpmiddelen
    • MVO
    • Klimaatneutraal ondernemen
    • Duurzaam bedrijfspand
    • Duurzaam bedrijventerrein
    • Biodiversiteit en bedrijven
    • Doe-het-zelf Agenda
  • Nieuws
  • Over ons
Stimular
Doe-het-zelf
Meer plantaardig eten in jouw bedrijf

Meer plantaardig eten in jouw bedrijf


Beschrijving

Kies als bedrijf vaker voor plantaardig eten in plaats van dierlijk eten, of maak zelfs het gehele aanbod plantaardig. Dierlijke eiwitten belasten het milieu zwaarder dan plantaardige eiwitten. Om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren is namelijk 7 kilo plantaardig eiwit nodig. Er is zo voor vlees en zuivel dus meer land, water en (fossiele) energie nodig.

Waar kan je plantaardig eten aanbieden?

Er zijn verschillende manieren om meer plantaardig eten aan te bieden. Denk hierbij aan:

  • Begin voorzichtig met een vega of vegan dag in de kantine.
  • Kies altijd voor minstens 60% plantaardig en vega (en max. 40% vlees) bij (verzorgde) lunches en snacks. Nu al is de ervaring dat als half-half wordt besteld voor broodjes er vaak broodjes met vlees over blijven.
  • Maak plantaardig de nieuwe standaard voor lunches en snacks bij borrels: alleen wanneer er expliciet om wordt gevraagd kan er een dierlijke variant worden verzorgd.
  • Biedt plantaardige melk aan in het koffiezetapparaat.

Wat bij jouw situatie past is onder andere afhankelijk van de situatie waarin jij voedsel aanbiedt.

Tips om plantaardig eten te introduceren

Hieronder volgen een aantal tips om de overgang naar plantaardig eten te vergemakkelijken:

  1. Niet alle veranderingen hoeven in één keer doorgevoerd te worden. Laat mensen wennen aan het idee dat plantaardig eten lekker is.
  2. Bedenk van tevoren wie er te maken krijgt met deze maatregel en leg duidelijk uit waarom er wordt gekozen om meer of uitsluitend plantaardig eten aan te bieden. Dit helpt draagvlak creëren.
  3. Start een campagne, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (vindt elk jaar in de maand maart plaats).
  4. Kondig de verandering aan via intranet, borden of posters op relevante locaties.
  5. Prijs de positieve eigenschappen aan van de plantaardige eiwitalternatieven, zoals de smaak en de duurzaamheidsvoordelen. Woorden als lekker, duurzaam en gezond doen het goed.
  6. Maak het plantaardige alternatief goedkoper dan de dierlijke variant.
  7. Gebruik aansprekende namen voor de plantaardige producten die ook niet-vega(n)s aanspreken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat gerechten met ‘vegetarisch’ in de naam, door niet-vegetariërs vaak ten onrechte wordt gezien als ‘niet voor hen bedoeld’.

Ziekenhuisgroep serveert gezonde en duurzame voeding

Noordwest Ziekenhuisgroep, Marco Lagrand

"Iedereen wil lekker eten, ook patiënten. Zorg dat je het plezier in de keuken brengt en experimenteert met vegetarische voeding. Benoem het niet, maar doe het!"

Lees meer

Plantaardig voedsel de norm in 2030

Erasmus Universiteit Rotterdam

“We willen als organisatie, in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering per saldo een positieve impact hebben op klimaat én ecosystemen.” De universiteit erkent dat plantaardig voedsel een effectieve manier is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Lees meer

Op een laagdrempelige manier kennismaken met plantaardige voeding

IKEA Nederland, Marcel van Geijn (food manager)

IKEA Nederland biedt klanten en medewerkers ook haverdrank aan in de koffie. "Door de grote schaal waarop wij opereren, kunnen we zelfs met kleine veranderingen écht een verschil maken".

Lees meer

Horeca-aanbod in Amsterdamse dierentuin volledig vegetarisch

ARTIS

ARTIS is sinds begin 2022 volledig vleesvrij. Hiermee bespaart de dierentuin jaarlijks ruim 25.000 vleesvarianten van de kroket en frikandel.

Lees meer

Toepasbaarheid

Deze maatregel is te implementeren in bijna elke bedrijfssituatie waarbij zelf voedsel wordt ingekocht of aangeboden. Bijvoorbeeld voor bedrijven met een bedrijfsrestaurant of kantine, en bedrijven die een gezamenlijke lunch bieden. Daarnaast past deze maatregel ook bij de catering van vergaderingen of andere bijeenkomsten.

Milieuaspecten

Het (gedeeltelijk) weglaten van dierlijke producten leidt tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en stikstof, en voor minder gebruik van land, water, (fossiele) energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

De milieu-impact van voedselproducten wordt onder andere bepaald door land- en watergebruik. Het landgebruik voor dierlijke producten is groter dan plantaardige producten omdat er naast ruimte voor het vee, ook ruimte nodig is voor de productie van het veevoer. Daarnaast is er ook meer water nodig; niet alleen voor het vee zelf, maar ook voor het schoonmaken van de stallen, als ook voor de productie van het veevoer. Daarnaast stoot vee broeikasgassen uit in de vorm van methaan. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2.

Wist je bijvoorbeeld dat voeding in de langdurige zorg zorgt voor 15-20% van de totale klimaatimpact, waarvan het grootste deel afkomstig is van zuivel? En kaas 98% van de milieu-impact van het broodbeleg van patiënten levert? In andere branches zal het je CO2-footprint misschien niet net zo veel verminderen. Maar jouw organisatie draagt door meer vegan wel bij aan het maatschappelijk debat en draagt de nieuwe norm uit.

De afbeelding hieronder geeft de CO2-impact van verschillende eiwitbronnen weer. Het laat duidelijk zien dat de CO2-uitstoot van dierlijke producten hoger is dan van plantaardige eiwitten. Vooral voor de productie van rundvlees is proportioneel veel land en water nodig. De CO2-uitstoot is daarmee aanzienlijk.

CO2 uitstoot per kilo eiwitbron

Landelijke doelstelling plantaardige eiwitten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit streeft voor 2030 als concreet doel een voedingspatroon na waarin de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten 50/50 is. Deze verhouding past bij de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum die zowel focust op gezondheid als duurzaamheid . De huidige verhouding in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten is 60/40.

Financiële aspecten

Duurzaam eten heeft het imago duur te zijn. Dit hoeft niet zo te zijn. Plantaardige ingrediënten als groenten en peulvruchten zijn over het algemeen goedkoper dan dierlijke ingrediënten. In 2021 waren zelfs de goedkoopste merken sojamelk, plantaardige kaas, plantaardig gehakt, plantaardige schnitzels en plantaardige shoarma voor het eerst goedkoper dan de goedkoopste dierlijke versies van die producten.

visualisatie plantaardig eten
Klik hier voor een grotere versie (PDF) van deze afbeelding.

Bron: Stichting Stimular, Milieucentraal, Voedingscentrum, ProVeg

Milieuthema's

  • Inkoop en materialen ,

Processen

  • faciliteit: inkoop en voorraadbeheer ,
  • faciliteit: kantine en (groot)keuken ,

Branches

Bekijk branches waarin de maatregel toepasbaar is
Bekijk alle maatregelen
Deze maatregel is gerelateerd aan Erkende Maatregel(en) voor energiebesparing:
Branches
Deze maatregel is vaak toepasbaar in de volgende branches
  • Autobranche - autoschadeherstel ,
  • Autobranche - garage en handel ,
  • Autobranche - wasinrichting ,
  • Bouw - bouw/infra ,
  • Bouw - gemeentewerven ,
  • Bouw - installatiebedrijven ,
  • Bouw - schilders en onderhoud ,
  • Bouwmaterialen - beton ,
  • Brandweer ,
  • Cultuur - evenementen ,
  • Cultuur - musea ,
  • Cultuur - podia ,
  • Cultuur - overig ,
  • Datacenters ,
  • Detailhandel - supermarkten ,
  • Detailhandel - tankstations ,
  • Detailhandel - overig ,
  • Grafische industrie ,
  • Handel en distributie ,
  • Industrie - hout en meubel ,
  • Industrie - metalektro ,
  • Industrie - papier en karton(waren) ,
  • Industrie - rubber en kunststof ,
  • Industrie - verf en drukinkt ,
  • Kantoren ,
  • Landbouw - land- en tuinbouw ,
  • Landbouw - veeteelt ,
  • Natwasserijen ,
  • Onderwijs ,
  • Recreatie - congreslocaties ,
  • Recreatie - hotels ,
  • Recreatie - restaurants en cafés ,
  • Recreatie - overig ,
  • Sport - zwembaden ,
  • Sport - overig ,
  • Voedingsindustrie - brood en banket ,
  • Voedingsindustrie - vlees ,
  • Voedingsindustrie - zoetwaren ,
  • Voedingsindustrie - overig ,
  • Zorg - dierenartsen ,
  • Zorg - eerstelijns ,
  • Zorg - kinderdagverblijven ,
  • Zorg - ziekenhuizen ,
  • Zorg - zorginstellingen ,
  • Zorg - overig ,
  • Overige branches ,
Toon branches waarin deze maatregel verplicht is
Suggesties voor verbetering?

Aanvullingen en verbetersuggesties voor maatregelen zijn welkom.

Verstuur suggestie

Suggesties voor verbetering?

Stichting Stimular vertaalt de groeiende vraag om duurzaamheid naar praktische instrumenten en werkwijzen voor bedrijven, brancheverenigingen, overheden en zorgaanbieders. Wij willen de verduurzaming van bedrijven en organisaties versnellen door kennis en ervaring te delen, onder andere in deze maatregelen.

Stuur ons jouw suggestie of aanvulling op deze maatregel:

Navigatie

  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons
  • Samen met Stimular
  • Doe-het-zelf
  • Nieuws
  • Over ons

DIRECT NAAR

  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen
  • Bedrijven & organisaties
  • Branches & beleidsmakers
  • Cursussen duurzaamheid
  • Stimular-Maatregelen

Contact

  • mail@stimular.nl
  • 010 - 238 28 28
  • Botersloot 177, 3011 HE Rotterdam

Volg ons

Linkedin

Stimular nieuwsbrieven

Abonneer nu

Abonneer je nu!

* verplicht veld
  • Over Stimular-projecten en -producten (zoals de Milieubarometer ) om samen verduurzaming te versnellen
  • Prikkelende praktijkvoorbeelden, handige hulpmiddelen, milieubewuste maatregelen en praktische wegwijzers om zelf verduurzaming te versnellen.
  • Nieuws & tips over het behalen en behouden van het CO2-bewust certificaat en het gebruik van de Milieubarometer daarbij.
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Colofon
  • Disclaimer
  • In English

© 2020 Stichting Stimular