Warning: Undefined array key "title" in /www/htdocs/s/stimular/http/wp-content/themes/virtuele-helden-pagebuilder-framwork/shortcodes/post-slider/praktijkvoorbeeld-slider.php on line 12
Beschrijving
Veel elektrische apparaten zijn voorzien van een energielabel dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is in zijn klasse. A of A+++ is het meest zuinig en G is het minst zuinig. Apparaten met een goed energielabel zijn iets duurder in de aanschaf, maar goedkoper in het gebruik. Gemiddeld bespaar je per labelstap 10 tot 20% elektriciteit.
Nieuwe labels vanaf 2021
Sinds maart 2021 is er voor vriezers, koelkasten, wasdroogcombinaties, vaatwassers, wasmachines en beeldschermen een nieuw label dat loopt tot A. Labels met een A+, A++ en A+++ bestaan voor deze apparatuur niet meer. Klasse A wordt zoveel mogelijk leeg gelaten, om ruimte te houden voor zeer zuinige producten. Hierdoor kunnen producten die nu in klasse B zitten zuiniger zijn dan de oude A+++ producten. Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten volgen later.
Ook formaat en functies van invloed op energieverbruik
Behalve het label bepaalt ook het formaat/de functies van het apparaat het energieverbruik. Zo gebruikt een B-label koelkast met driesterren-vriesvak meer dan een B-label koelkast zonder vriesvak. En een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.
Toepasbaarheid
Bij aanschaf van alle apparaten met een energielabel zoals:
- afwasmachines
- airconditioners
- koel- en vriesapparatuur
- ovens
- televisies
- verlichting
- wasdrogers
- wasdroogcombinaties
- wasmachines
Milieuaspecten
De besparing per labelstap is afhankelijk van het type apparaat. Gemiddeld bespaar je per labelstap 10 tot 20% elektriciteit. Bij vervanging van een koelkast met C-label door een koelkast met A-label bespaar je bijvoorbeeld ongeveer 30% elektriciteit.
Financiële aspecten
Apparaten met een goed energielabel zijn iets duurder in de aanschaf, maar goedkoper in het gebruik. De meerkosten van de zuinigste variant ten opzichte van de minst zuinige variant zijn vaak binnen 5 jaar terugverdiend.
Sommige energiezuinige apparaten staan op de Energielijst. Deze komen in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2022) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Aanvullende informatie
Bekijk ook
- de infographic over energielabels van huishoudelijke apparatuur van Beslist.nl
- Energiezuinige ICT-apparatuur in de kantoorruimte
- Energiezuinige printers en kopieerapparaten
Bron: Energielabel.nl