Beschrijving
Roetdeeltjes uit dieselauto’s vervuilen de lucht en zijn schadelijk voor de gezondheid. Een roetfilter is een filter dat op een auto met een dieselmotor aangebracht kan worden.
Toepasbaarheid
Op bijna alle dieselvoertuigen, zowel nieuwe als bestaande, zijn roetfilters te plaatsen. Op dieselauto’s vanaf het bouwjaar 1995 kan een roetfilter ingebouwd worden. Op oudere diesels is dit technisch niet mogelijk.
Soms vereist een roetfilter extra onderhoud.
Milieu aspecten
Een roetfilter op een nieuwe diesel (af-fabrieksysteem) houdt ruim 90% van het roet tegen. Een achteraf ingebouwd filter op een bestaande auto (retrofit) houdt 30 tot 70% van het roet tegen.
Toch is er bij bestaande dieselauto’s veel meer milieuwinst te halen dan bij nieuwe auto’s gezien de grotere roetuitstoot van oudere voertuigen.
Financiële aspecten
Het achteraf laten inbouwen van een roetfilter op een personenauto kost rond de € 600. De extra kosten van een roetfilter zijn relatief beperkt, omdat de rijksoverheid subsidie of een fiscale ondersteuning beschikbaar stelt voor de aanschaf van een roetfilter voor nieuwe en bestaande voertuigen, taxi’s en busjes.
Aanvullende informatie
Welke milieuzone mag ik inrijden met mijn dieselauto? En in welke steden vind ik die milieuzones? Check het op de website milieuzones.nl. Hier vindt je informatie over milieuzones voor dieselpersonen- en bestelauto’s, dieselvrachtauto’s en dieselautobussen. Het is belangrijk dat je weet wat de emissieklasse is van uw dieselvoertuig (dat kan je checken op de website). Deze emissieklasse bepaalt of u wel of geen toegang heeft tot een milieuzone.
Automobilisten die rijden op diesel kunnen vanaf 2020 op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone. Gemeenten die een milieuzone invoeren, kunnen dieselauto’s die op 1 januari 2020 ouder zijn dan 15 jaar, of ouder dan 20 jaar, in hun zone weigeren. Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 een stap op. Dit omdat auto’s in Nederland sowieso steeds schoner worden. Zo kunnen gemeenten blijven werken aan schone lucht.
Bron: Stichting Stimular, Infomil, RVO, milieuzones.nl