Beschrijving
Soms bedient één lichtknop de belichting in een grote ruimte of op de hele verdieping. De verlichting kan beter worden afgestemd op de aanwezigheid van mensen en/of de verlichtingsbehoefte. Dit kan door het aanbrengen van meerdere lichtschakelgroepen die elk apart aan- of uitgezet kunnen worden met gewone schakelaar of op basis van daglicht- of aanwezigheidssensoren. In ruimten waar niemand aanwezig is of in gedeelten van een ruimte waar men geen licht nodig heeft, kan het licht dan worden uitgeschakeld.
- Installeer bij voorkeur een raamzijde-groep en een binnenzijde-groep.
- Plaats – bij handschakelaars – de knoppen iets uit elkaar zodat niet met één druk alle verlichting ingeschakeld kan worden.
- Gebruik bij voorkeur aanwezigheidssensoren (evt. in combinatie met daglichtsensoren), daar het lastig blijkt om mensen bewust met verlichting om te laten gaan.
- Met een draadloze schakelaar kan de schakelaar op elk willekeurig punt worden geplaatst. De schakelaar werkt met een batterij en zendt zijn schakelopdracht draadloos naar een ontvanger elders in de lichtschakelgroep.
"Dat scheelt jaarlijks nogal wat kilowattuur"
Ben de Rooy Car-repair, Ben de Rooy
In onze spuitcabine zitten zo’n 58 lampen. Die zijn tijdens het spuiten belangrijk. De rest van de tijd heb je al die lampen niet nodig. Wij lieten daarom ook minder intensieve werkverlichting installeren.
Per groep een ander lichtniveau
Tuincentrum De Bosrand
Alles is afzonderlijk af te stemmen, bepaalde producten kunnen ook met spots worden uitgelicht. In het distributiecentrum past de verlichting zich daarnaast aan beweging en daglicht aan.
Toepasbaarheid
Deelschakeling is toepasbaar in ruimten met daglichtzones, op plaatsen waar niet altijd overal evenveel licht nodig is. Ook toepasbaar bij terreinverlichting.
Toepasbaar bij nieuwbouw en bij renovatie. Vooral in panden die al enkele malen verbouwd zijn, is het zinvol hier naar te kijken.
Milieu aspecten
Een gemiddelde energiebesparing voor verlichting van 15%.
Financiële aspecten
De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
Aanvullende informatie
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor verlichting zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Bij een vervuilde lichtsensor kan de verlichting onnodig branden.
- Tijdig defecte lampen vervangen.
- Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit. Zie tip Dim verlichting wanneer minder licht nodig is.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst