Beschrijving
Ontwikkel een vervoersmanagementplan om de impact van vervoer op klimaat en de leefomgeving te beperken. Splits dit uit in de thema’s woon-werkverkeer, zakelijk verkeer, goederenvervoer en/of bezoekersverkeer. En zorg vervolgens dat de maatregelen planmatig worden uitgevoerd.
De samenleving kan niet zonder het vervoer van personen en goederen maar tegelijkertijd heeft vervoer nadelige effecten op de gezondheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Het toepassen van vervoermanagement kan een organisatie en de maatschappij uiteenlopende voordelen opleveren:
- Energie besparen (brandstof)
- Verbeteren luchtkwaliteit (o.a. fijnstof)
- Aanpakken van het klimaatprobleem (door reductie van CO2)
- Verminderen van verkeerslawaai
- Verbeteren bereikbaarheid
- Kosten besparen door vermindering vervoersbewegingen
Op grond van de Wet milieubeheer (Wm), het Activiteitenbesluit milieubeheer (Activiteitenbesluit) en/of de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) dienen bedrijven op grond van de zorgplicht de nadelige gevolgen van vervoer zo veel mogelijk te voorkomen. De Handreiking Vervoersmanagement concretiseert de zorgplicht voor vervoer aan de hand van:
A. De vervoersrelevantie
B. Het vervoersmanagementplan
A. De vervoersrelevantie
In de Handreiking Vervoersmanagement staan drempelwaarden waarboven het nemen van maatregelen voor de betreffende vervoersvorm relevant is. De drempelwaarden gelden op vestigingsniveau van een bedrijf, terwijl in de praktijk vervoer vaak centraal (op concernniveau) wordt aangestuurd. De drempels voor vervoersrelevantie zijn:
(*) van “eigen” vervoer is ook sprake als de vervoermiddelen geleased zijn.
Bron afbeelding: Handreiking Vervoersmanagement
Onder goederenvervoer over water vallen binnenvaart en shortsea. Luchtvaart en zeescheepvaart (deepsea) zijn uitgesloten in het Energieakkoord en daarmee ook in de Handreiking Vervoersmanagement.
B. Het vervoersmanagementplan
Wanneer bedrijven met 1 of meer vervoersvormen boven de drempelwaarden uitkomen kan het bevoegd gezag vragen om een “besparingsplan zorgplicht vervoer”, ook wel vervoermanagementplan of vervoersaudit of vervoersplan genoemd. Om minimaal aan de zorgplicht te voldoen, moet het plan onderstaande onderdelen bevatten, en dient dit plan geïntegreerd te worden in de bedrijfsvoering.
Bron afbeelding: Handreiking Vervoersmanagement
De nulmeting behandelt de bedrijfsactiviteiten, vervoersvormen en bijbehorende emissies. Na het vaststellen van de ambities kiest een bedrijf passende vervoersmaatregelen. In de maatregelen-database op stimular.nl staan meer dan 80 tips over vervoer gecategoriseerd naar thema en proces. Zie
- maatregelen voor woon-werkverkeer
- maatregelen voor zakelijk verkeer
- maatregelen voor bezoekersverkeer
- maatregelen voor goederenvervoer
Autogebruik met 10% afgenomen
Maasstad Ziekenhuis, Tijs van de Wielen (manager HR, strategie en verantwoording)
Hoe krijg je mensen uit de auto? Met deze vraag werd ik geconfronteerd toen het Maasstad Ziekenhuis vanaf twee lokaties met redelijke parkeergelegenheid verhuisde. Dé kans om fiets en OV te stimuleren."
Toepasbaarheid
Voor alle vestigingen van organisaties, klein of groot, die in één of meer categorieën vervoersrelevant zijn. Maar ook voor bedrijven die los van de wettelijke eisen kosten en milieu willen sparen met een vervoersmanagementplan.
Milieu aspecten
De milieueffecten van deze maatregel zelf zijn beperkt. Zodra het plan tot uitvoering komt nemen de effecten van de afzonderlijke maatregelen toe door synergiewerking dankzij de planmatige aanpak.
Financiële aspecten
De kosten van het maken van een vervoersmanagementplan zijn afhankelijk van de aanpak en de omvang van het plan. Een bedrijf kan een vervoersplan zelf opstellen, uitvoeren en beheren. Om hierin expertise te ontwikkelen zijn cursussen beschikbaar. Maar er zijn ook gespecialiseerde bureaus die een vervoersplan kunnen opzetten.
De functie van vervoerscoördinator is vaak te combineren binnen de afdeling facility management of personeelsmanagement. De vervoerscoördinator kan zichzelf terugverdienen als het werk succesvol is (bijvoorbeeld minder zakenauto’s nodig, een daling van transportkilometers, of minder parkeerplaatsen).
Aanvullende informatie
Het kan zinvol zijn om een vervoerscoördinator of -manager aan te wijzen. Deze persoon heeft een aanjaagfunctie, is aanspreekpunt voor het thema vervoer en heeft taken op het gebied van informatieverstrekking en coördinatie.
Op de website van Infomil is de wet- en regelgeving omtrent vervoermanagement nader toegelicht.