Beschrijving
Verlichting wordt voor reclamedoeleinden gebruikt, omdat lichte plekken de aandacht trekken. Let bij de keuze voor (energiezuinige) verlichting voor reclamedoeleinden op:
- Lichtniveau in de omgeving
Door het lichtniveau in de directe omgeving te verlagen, kan met minder licht (op of vanuit het object) het gewenste resultaat worden bereikt. - Armatuur
Licht schijnt vaak alle kanten op, maar moet naar die plek worden ‘gestuurd’ waar het is gewenst. - Wijze van schakelen
Een lamp die onnodig brandt, gebruikt onnodig elektriciteit, zie de tip Schakel reclameverlichting op schemerschakelaar en tijdschakelklok. - Lamptype
Gloeilampen, halogeenstralers, neon en conventionele TL-lampen (T8) zijn meestal géén goede keuze voor reclameverlichting. Kies voor led-verlichting en evt. T5.
Lamptype
De efficiëntie van lampen wordt uitgedrukt in de hoeveelheid licht (lumen) die per verbruikte energie (Watt) geproduceerd wordt:
- Gloeilamp: 6 – 22 lumen/Watt
- Halogeenlamp: 8 – 18 lumen/Watt, en voor halogeenlampen met HIR-technologie (Halogen Infra Red) tot 40 lumen/Watt
- Led-lamp: 20 – 120 lumen/Watt (en hoger in ontwikkeling)
- TL-lamp: 80 – 120 lumen/Watt
Led-verlichting is zeer energiezuinig ten opzichte van gloeilampen, halogeenstralers, neon en conventionele TL. Voor reclamedoeleinden in de buitenlucht heeft led-verlichting vaak ook de voorkeur boven (HF-)TL-verlichting. Led-verlichting:
- straalt meer licht uit als het koud is (kouder dan kamertemperatuur). TL-verlichting geeft het meeste licht als het warmer is dan kamertemperatuur.
- kan eenvoudig gedimd en regelmatig in- en uitgeschakeld worden, waardoor meer energie bespaard kan worden.
- is al gekleurd. Door gebruik te maken van verschillende kleuren led-verlichting kan iedere kleur worden gemengd. Door het aanbrengen van gekleurde filters voor TL-verlichting wordt vaak het gewenste effect gerealiseerd, maar wordt ook een deel van het licht tegengehouden. De lichtopbrengst van een TL-lamp kan daardoor met 50% afnemen.
- kan goed op een bepaald vlak worden gericht, doordat het een puntbron is, met een kleine spiegel achter de verlichting. TL-verlichting moet hiervoor voorzien worden van spiegelreflectoren en echt sterk geconcentreerd licht is bij TL-verlichting niet mogelijk.
- heeft een lange levensduur heeft, zodat de onderhoudsfrequentie afneemt (wenselijk voor verlichting op moeilijk bereikbare plekken).
Led-verlichting kan op meerdere manieren ingezet worden als reclameverlichting:
- Voor het aanlichten van reclameborden.
- Voor het oplichten van reclameobjecten.
- Vergelijkbaar met neonverlichting (helder felgekleurde lijnen met buigbare led-strips)
(Nul-)energie reclamebak Gulpener Bier
Gulpener Bier Brouwerij
Ecoview heeft in samenwerking met de Gulpener Bier brouwerij een (nul-)energie lichtbak ontwikkeld.
Simpele maatregelen met een aanzienlijk rendement
Tankstation Texaco Beverwijk
Tankstation Texaco Beverwijk greep afgelopen periode besparingskansen aan in de verlichting. Zowel in de overkapping als in de gevelreclame is de verlichting vervangen.
Toepasbaarheid
Deze maatregel is toepasbaar op reclameverlichting, zoals lichtbakken (dak-, gevel- en zuilopstelling) en aangelichte reclameborden. De maatregel is toepasbaar als de huidige reclameverlichting een lage efficiëntie heeft, bijvoorbeeld als gebruik gemaakt wordt van gloeilampen, halogeenstralers, neon en conventionele TL.
Gloeilampen mogen sinds 2012 niet meer in de handel worden gebracht. Vanaf 1 september 2018 geldt dit ook voor halogeenlampen.
Milieu aspecten
Besparing op elektriciteitsverbruik.
Financiële aspecten
Over het algemeen loont het om de lampen ‘zo snel mogelijk’, in dit geval dus ook als de lamp nog niet aan vervanging toe is, te vervangen. De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.
LED-verlichtingsarmaturen met een geïntegreerde, niet uitwisselbare LED-lichtbron staan op de Energielijst (2022, code 210506) en komen daarom in bestaande gebouwen, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45,5% (2022) van het investeringsbedrag (maximum € 500 per armatuur) ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia. Uitwisselbare LED-lichtbronnen, zoals LED-buizen, zijn uitgesloten voor Energie-investeringsaftrek. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia.
Aanvullende informatie
- Voorkom lichthinder door reclameverlichting. Zie de NSVV-publicatie Algemene richtlijn betreffende lichthinder deel 4 Reclameverlichting (HI-105).
- Vervang gloeilamp door spaarlamp
- Vervang TL-verlichting met starters en Led-basisverlichting
- Vervang halogeenlamp
Erkende maatregel voor energiebesparing
Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.
Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.
Voor verlichting zijn de DBO-maatregelen:
- Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Bij een vervuilde lichtsensor kan de verlichting onnodig branden.
- Tijdig defecte lampen vervangen.
- Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit. Zie tip Dim verlichting wanneer minder licht nodig is.
Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst